Cultura
Araceli Vilarrasa
Als qui ens agrada observar la ciutat per descobrir-hi les traces del passat res ens fa tan contents com trobar una fotografia antiga. De repent tot allò que ens han contat o que hem llegit pren una nova dimensió i es fa realitat davant dels nostres ulls. Com diu en Josep Arisa, coordinador redactor de la revista Coses del Farró, al suggerent pròleg del llibre “si conservem la fotografia d’un lloc desaparegut no l’hem perdut per sempre”.
Per això un llibre com Sant Gervasi Desaparegut és un gran regal. Fotografia a fotografia ens va desvetllant els secrets d’aquest antic municipi. Els primers nuclis de població en un territori costerut, ple de turons, barrancs i torrenteres i allunyant de les principals vies de comunicació del Pla de Barcelona; la urbanització del segle XIX com a ciutat jardí; la densificació accelerada durant el segle XX.
Sant Gervasi de Cassoles
El llibre s’obre amb un capítol dedicat a Sant Gervasi de Cassoles on podem veure els elements que formen l’antic municipi —l’església i la Plaça de la Bonanova, l’antic Ajuntament, el mercat, el carrer Major— algunes vistes panoràmiques del territori, a cavall entre el turó del Putxet i el turó de Monterols, i els carrers que l’estructuren —Balmes, el passeig de Sant Gervasi, Muntaner, Mandrí, el passeig de la Bonanova. Els vestigis del palau del rei Marti L’Humà a Bellesguard i la Torre Bellesguard construïda per Gaudí també hi son presents, així com les imatges de convents i escoles religioses que des de sempre han caracteritzat el barri de la Bonanova.
Als següents capítols l’autor s’apropa encara més al terreny per mostrar-nos allò de més particular que guarden el barris de Galvany, agrari, esportiu i senyorial; el Farró, menestral i dinàmic; el Putxet burgès i un xic bohemi; per cloure amb l’excepcionalitat de Collcerola.
Memòria gràfica de Catalunya
L’obra forma part d’un ampli projecte editorial que està rescatant la memòria gràfica del país, primer amb la col·lecció de llibres per fascicles L’Abans, i ara amb la col·lecció Catalunya Desapareguda, de format més reduït. Les fotografies, que procedeixen tant dels arxius i fons públics com de donacions de ciutadans particulars, hi son editades amb cura, enginy i tecnologia. Moltes d’elles son d’autor desconegut però també hi son representats els fotògrafs més rellevants que han fotografiat Barcelona al llarg del segle XX com Lucien Roisin, Josep Brangulí, Frederic Cuyàs, Emili Godes i Carlos Pérez de Rozas entre altres.
I com que la ciutat és la gent, les imatges ens mostren el paisatge, els carrers, els monuments, però sobre tot ens mostren els costums, les tradicions, les festes, les parades del mercat, les botiges, els jocs esportius, els grans moments. Cadascú pot triar les seves preferides. Us diré la meva: els nens de Ciutat Vella, amb la bata de ratlles i el braçal de l’ajuntament anant a agafar el 58 per tornar a casa després d’haver anat a escola a Sant Gervasi.
El textos, fent gala de gran claredat i capacitat de síntesi, acompanyen les imatges sense descriure-les, per situar-les en el seu context i anar construint un discurs que explica Sant Gervasi i la seva evolució en el temps.
Es un llibre per gaudir a poc a poc, detall per detall. També és un llibre per portar a la bossa quan sortiu de casa amb sabata plana i ulls tafaners; per triar una fotografia i jugar a trobar el punt on el fotògraf devia situar la seva màquina. I si repetíssim la fotografia? Què ha desaparegut? Què hem conservat?
Només s’estima allò que es coneix, per això conèixer el nostre barri ens fa millors ciutadans.
Vegeu també l’article: Sant Gervasi desaparegut ens descobreix
Araceli Vilarrasa és l’editora de Finestres del Farró